4 Şubat 2013 Pazartesi

100 kat Vernik

Herkese merhaba,

Bu sefer 2 sipariş tepsim ile karşınızdayım. Kare tepsiler tam sevdiğim formatta. Çok kullanışlı. Ne gereğinden büyük ne de küçük; son derece hafif..



Tepsilerden ilki-bordo kırmızılı renkler ile boyandı. Kenarlarına stencil şablonu ile beyaz renkte rölyef pasta yapıldı. Kuruyan rölyefler el yardımıyla farklı renklere boyandı. Ben eskitme görüntüsü vermek istediğim için rölyefi yarı boyalı yarı boyasız bıraktım. İçine her zamanki gibi beğendim bir dekupaj kağıdı yapıştırdım. (Ama kağıdın çözünürlülüğün yüksek olmasına dikkat ettim. Yoksa ne yaparsanız yapın sonuç çok kötü oluyor.)Sonrasında kağıt kenarları ile tepsi birleşme yerlerine eskitme fırçası ile tamamlamayıcı bir görüntü verdim. (Bunu siyah renk ile sağladım.) Kağıdın üzerinde 2 kat (kat arasında tutkalın kurumasını bekleyerek) dekupaj tutkalı geçtim. En son 100 kat verniği hazırlayıp tepsiye döktüm. 100 kat verniğin kuruması için tepsiyi düz bir alana kaldırdım.



İkinci tepsim tam bir kelebek bahçesi. Lila rengine boyadığım tepsiye bir dış fırçası yardımı ile boya püskürttüm. sonrasında stencil ile tepsiye bir başlık yazısı oluşturdum. Siparişi veren kişi tepside sadece kelebek olsun istediği için dekupaj kağıdından kestiğim kelebekleri tepsiye yerleştirdim. Kağıtların üzerine 2 kat dekupaj tutkalı sürdüm. Hazırladığım 100 kat verniği tepsiye döküp kurumasını bekledim. En son tepsinin kenarlarına bir sünger yardımı ile lilanın bir ton koyu rengi ile efekt verdim.



100 KAT VERNİK UYGULAMA HAKKINDA

ÖNCESİNDE:
Verniği dökmeden önce özellikle aşağıdaki 2 hususa dikkat etmeniz gerekiyor.

1- Dekupaj kağıdını yapıştırdıktan sonra kağıtta hiç hava kalmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi taktirde 100 kat verniği döktüğünüzde, havası tam olarak çıkartılmamış alanda kabarıklık meydana geliyor. Nasıl ki tahta parkeler su yedikleri zaman kabarırsa vernikte havası tam çıkmamış alanlarda bu şekilde kabarıyor. Bu noktada da elinizden hiçbirşey gelmiyor.
2- Dekupaj kağıdının üzerine sürdüğünüz koruyucu tutkalın muhakkak atlanmadan sürülmesi gerekiyor. Hem de öyle azıcık değil. Normal ne kadar sürmeniz gerekiyorsa (ki bu 2 kattır) 2 kat sürmeniz gerekiyor. Aksi taktirde 100 kat verniği tepsiye döktüğünüz anda tutkalın az sürüldüğü alanda yani kağıtta sorun yaşanıyor. Sanki vernik kağıda işliyor. Verniği döktüğünüz içinde artık iş işten geçmiş oluyor. (Tecrübe ile bakidir:))

VERNİK HAZIRLAMA:
100 kat verniği ilk kez, gittiğim kursta uygulamıştım. Sonrasında evde kendim denemek istedim. Bunun için önce Cadence'n 100 kat verniğini aldım. Sonrasında kutunun üzerinde yazan hazırlanma talimatını okudum ve birebir bu talimata tabi kalarak verniğimi hazırladım.
Önce temiz bir cam kavanoz aldım. Kavanoza cadence kutusundan çıkan 2 sıvıyı döktüm. Bir tahta spatula yardımı ile 5 dakika yavaş yavaş karıştırdım.(Spatulamın kalmadığı zamanlarda temiz bir fırça sapıda işimi gördü). Burada sıvıda kabarcık oluşmaması için karışımı yavaş karıştırmaya dikkat ediyoruz. Sonrasında tepsiye bu karışımı döktüm.

VERNİK DÖKÜLDÜKTEN SONRA:
1- Siz ne kadar verniği yavaş karıştırsanızda vernikte muhakkak kabarcık oluşuyor. Tabi bu oluşan kabarcıklar aynen tepsiye geçiyor. Bu kabarcıklardan ben çakmak yakma yöntemi ile kurtuluyorum. Çakmağı yakıp kabarcığın üzerine getiriyorsunuz. Sıcağın etkisi ile kabarcık anında yok oluyor. İşte bu şekilde sıkılmadan bütün kabarcıkları çakmakla yakmanız gerekiyor. Burada elinizin yanmamasına dikkat edin. Ayrıca çakmak yerine sakın mum kullanmayın. Eriyen mum damlaları tepsiye dökülüyor ve sonuç facia oluyor. (tecrübe ile bakidir:))
2-Diğer bir yol ise kabarcıkların küçük bir tahta spatula ile temizlenmeye çalışılması. Bu yöntem daha uzun zaman alıyor. Ayrıca bu şekilde bütün kabarcıkları layığıyla temizlemek mümkün olmuyor.
Bundan dolayı ben daha çok ilk yolu tercih ediyorum. Çünkü çözüm, kesin ve temiz oluyor:))
3- Tepsiye 100 kat verniği döktükten sonra ürünün hiç kıpırtadılmadan 1 gün bekletilmesi gerekiyor. Zamanından önce yerinden oynatılan tepsinin verniğinde dalgalanma olabiliyor. Bununda düzeltilme şansı var. Bu da yeni bir 100 kat verniğin tepsiye dökülmesi demek. Tepsinin maliyet size birden hoop 2 katına çıkıyor. (tecrübe ile bakidir:))

VERNİĞİN ÜRÜNE VE SİZE FAYDASI:
- 100 kat vernik dökülen ürünler daha canlı ve güzel görünüyor. Aradaki farkı anlamak için aynı şekilde hazırlanmış bir tepsiye 100 kat vernik dökün diğerine ise sadece sprey vernik sıkın. Aradaki farkı göreceksiniz.
2- 100 kat vernik dökülen ürünler çok daha kullanışlı ve dayanıklıdır. Islak bez ile silebilrsiniz. Üzerine su dökülse bile vernikli alanda hiçbirşey olmaz. Bu sebepledir ki ben genelde bütün tepsilerime 100 kat vernik uyguluyorum.

Lütfen sizde 100 kat vernik hakkında başka bilgilere sahipseniz benimle paylaşabilirsiniz.
Denemek isteyenlerede kolay gelsin...
Sevgiler..

10 yorum:

Sibelin Hobi Dünyası ... dedi ki...

Ben de çok severim tepsilerde 100 kat verniği, çok albenili oluyor :D

Bir dipnot: Üzerine sıcak bardak konulura vernik bozuluyor ve düzeltilemiyor haberiniz olsun...

sevgiler...

Unknown dedi ki...

İki tepside harika olmuş ellerinize sağlık.100 kat vernik bir kere yaptım çok sorun yaşamadım ama ikinciyi denermiyim bilmiyorum.Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Rica etsem kelime doğrulamayı kaldırırmısınız o zaman yorum bırakmak daha kolay olacak.Sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

İkisi de çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler...

bahar006 dedi ki...

Hiç denemedim ama denicem en kısa zamanda, bilgiler için teşekkürler:)

Unknown dedi ki...

Sibel Hanım öncelikle ziyaretiniz için teşekkürler. Verdiğiniz bilgide neznimde pek kıymetli. Hemen notlarıma kaydediyorum.
Mehtap Hanım sizede çok teşekkür ediyorum. sayenizde bloğumda sorun olan birşeyi hallettim. Kelime doğrulamayı kaldırdım. Blog konusunda hala çok detaylı bilgi sahibi olmadığım için bu tür aksilikler oluyor.
Burçin Hanım beğenmenize sevindim.
Bahar Hanım denemenizi merakla bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Teşekkürler bilgilerinizi kaydettim artık hata yapmıyorum sağolun

Unknown dedi ki...

vernik sadece döküm olarak mı kullanılıyor sürülerek de kullanılabillilr mi

Adsız dedi ki...

100 kat vernik uyguladığım tepsimi hiç kullanmadan içinde lekeler oldu.bir çözüm öneriniz varsa çok sevinirim.

Unknown dedi ki...

Yanlışıkla yüz kat verniği eğimli bir yüzeyde döktüm ve dalgalanma oldu bunu nasıl düzeltebilirim

Unknown dedi ki...

Ahsap tahtanın üzerine 100kat vernik kullandim 1 hafta oldu bazi yerler kurudu bazi yerler ise ilk döküldüğü an gibi kaldi ne yapabiliriz