23 Ağustos 2013 Cuma

Tuğla Tekniği

Herkese merhaba,

Bugün sizinle tuğla tekniği uyguladım bir objeyi paylaşmak istedim. Bu teknik biraz uğraştırıcı daha da fazlası sabır işi. Ama çıkan sonuç tatmin edici..
Hemen yapılışını sizinle paylaşmak istiyorum..

-Öncelikle zemin rengini oluşturmak için 4 rengi (kiremit, siyah, beyaz, kahverengi) deniz süngeri yardımı ile sırayla ahşaba uyguluyoruz. Uygulamayı yaparken deniz süngerini ahşaba hafif hafif dokundurarak uyguluyoruz.
- Sıra geldi bir kurşun kalem ve cetvel yardımı ile çizgileri çizmeye, tuğla şekillerini vermeye. Burada kullanacağınız cetvelin metal olması sizin için daha avantajlı olacaktır.
- Çizgilerimizi 1,5 cm aralıklarla yatay olarak çiziyoruz. Sonrasında istediğimiz ölçüde küçüklü büyüklü dikine çizgiler çekerek tuğlalarımızı oluşturuyoruz. Özellikle küçüklü büyüklü dedim çünlü tuğlaların ölçüleri birbirinden farklı olmalı ki hepsi kare veya dikdörtgen şeklinde görünmesin..
- Çizgilerimizi çizdikten sonra çizgilerin üzerinden bir fırça yardımı ile önce beyaz boya ile sonrasında ise beyaz çizgilerinde üzerinden kahverengi boya ile geçiyoruz.
-Burada atlamamanız gereken 2 konu var.
Birincisi: Tuğla şeklini daha iyi verebilebilmesi için tuğla kenarlarını muhakkak yuvarlamanız gerekiyor. Aksi takdirde tuğlalar çok kare kare duruyor..
İkincisi: Beyazın üzerinden kahverengi boya ile geçerken alttaki beyaz boyayı tamamen kapatmamalısınız. Beyaz boya biraz görünmeli..Bu da demek oluyor ki üsten geçilen kahverengi boya beyaz boyadan biraz daha ince olmalı..
- Tuğlaları bitirdikten sonra en son burnt umber renkli yağlı boya ile kenarlardan başlayarak bütün tuğla görüntüsüne uyguluyoruz. Yağlı boyanın yoğunluğunu isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Ör: Kenarların daha kahverengi görünmesini isterseniz kenarlarda yağlı boyayı biraz daha yoğun diğer bölgelerde biraz daha az uygulayabilirsiniz.

Tabiki tuğla tekniğini bitirdikten sonra benim yapacağım işlemler bitmedi. Yağlı boya kuruduktan sonra objeyi stencil ve minik ahşap aksesuarlar ile süsledim. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar uğraştan sonra tuğlanın üzerine hiçbir şey yapmak istemedim. Ama öylede koca gazetelik çok boş görünüyordu. Bu sebeple kendimce en uygun dekorlamayı yapıp objeyi tamamladım. Ve tabi ki en son vernikleme ile çalımaya noktayı koydum.

Baştada belirttiğim gibi bu teknik biraz zor biraz uğraştırıcı ve sabır işi.

Sağlıcakla kalın.
Sevgiler..


6 yorum:

Ahşap zamanı dedi ki...

çok güzel harika bir çalışma olmuş selamlar :)

Unknown dedi ki...

Ahşap zamanı sizede selamlar. çok teşekkür ediyorum..

Unknown dedi ki...

O kadar net ve güzel anlatmışsınızki çok teşekkür ederim ilk fırsatta bende denemek isterim.Çokta güzel olmuş ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Mehtap Abla'cım çok teşekkür ediyorum..Sevgiler..

bahar006 dedi ki...

Gülşen Hanım, öyle güzel anlatmışsınız ki, denemk için sabırsızlanıyorum:) Ellerinize sağlık, çok güzel olmuş:)

Unknown dedi ki...

Bahar'cım çok teşekkür ediyorum.. Eminim sende başarılı bir şekilde bu tekniği uygulayacaksın..