Muhakkak hepimizin çeyizinde veya evinde gümüş alman tepsilerinden vardır. Benimde çeyizimden yadigar bir alman tepsim vardı. Atsan atamazsın satsan satamazsın misali evin bir köşesinde duruyordu. Kursa başlayınca gördüm ki bu tepsilerde boyanabiliyor. Eee ben dururmuyum hemen işe kendi tepsimi boyamak ile başladım sonrada çevremdekilerin tepsisini boyadım. Boyamadan sonra, evin bir köşesinde atıl kalan o tepsiler resmen ikinci baharını yaşamaya başladı.
Sizin evinizde de bu tepsilerden varsa ve onlardan sıkıldıysanız değişim sırası sizinkilerde derim. Biraz zahmetli olsa da çıkan sonuç gayet tatmin edici oluyor.
Denemek isteyenler için de, ürünün yapım aşaması tüm detayları ile aşağıda sizi bekliyor.

Tepsi 2 kat primer ile boyanır.(Tepsinin primer ile boyanmasının sebebi boyanın çelik üzerinde tutunabilmesidir.)
Primer kuruduktan sonra tepsi, ponpon sünger ile alttan görünmesini isteyeceğiniz renge boyanır. Ben alttan grinin görünmesini istedim.(Eğer boyanacak alan fazla girintili çıkıntılı ise boyama ince bir fırça yardımı ile de yapılabilir. Ör:Tepsi kenarları)
Boya kuruduktan sonra metale 2 kat sentetik vernik sürülür. Her kat vernik arasında enaz 6 saat beklemek gerekir. Bekleme süresi uzadıkça metalde boyanın duruşu daha iyi olacaktır..
Vernikten sonra tepsiye, istenilen ikinci renk, 2 kat olarak uygulanır.(Bu renk tepsinin üstünde görünecek olan ana renktir) Ben burada siyah rengi seçtim.
Boya kuruduktan sonra tepsinin eskitmesine geçilir.
Eskitmenin yapılmasında selülozik tiner ve penye bez kullanılır. İstenilen alanlar tinerli penye bez yardımı ile eskitilir. Burada bezin sürekli aynı tarafı ile eskitme yapmamaya özen gösterin. Her eskitmede bezin temiz alanını tinerleyerek öyle kullanın.
Eskitme yapıldıktan sonra tepsinin üzerine dekupaj kağıdı yapıştırılır. Yapıştırılan kağıtta hiçbir hava kabarcığının kalmamasına özen gösterilir.
Resmin üzerine 2 kat tutkal sürülür.
Kağıt kenarlarının tepsi ile bir bütünlük sağlaması için eskitme fırçası yardımı ile kağıdın ve tepsinin birleşme yerlerine eskitme yapılır.
Tepsiye 100 kat vernik dökülerek işlem tamamlanır. Resimde belli olmuyor ama tepsinin daha kullanışlı olmasını sağladığı için ben sıkça kullanıyorum.(Kısmet olursa bir sonraki postumda da 100 kat verniği nasıl uyguladığımı anlatacağım)
Not: Kullandığım boyalar Plaid'in, enamels boyasıdır.